Rugpijn is de meest voorkomende klacht in onze bevolking. Bijna iedereen heeft er mee te maken gehad. Als je er last van hebt is de kans groot dat het nog een keer terug komt. De bekendste vorm van rugklachten zijn lage rugklachten. Voelbaar onderin de rug.
Dit kan op veel manieren ontstaan. Soms omdat je te lang stil gezeten hebt, een andere keer til je iets zwaars in een verkeerde houding. Soms is er niet duidelijk een aanleiding voor geweest en is het er gewoon. Ook het type klachten kan daarom enorm verschillen. Sommige mensen ervaren alleen stijfheid en een zeurende pijn. Anderen hebben last van hevige pijnscheuten en kunnen daardoor niet meer rechtop staan. Ook kan de pijn uitstralen richting de billen of zelfs verder in het been. Zoals je begrijpt zijn rugklachten enorm complex. Er wordt dan ook veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Gek genoeg is er bij de meeste rugklachten geen schade aan je weefsels zichtbaar. Aan de botten, spieren en zenuwen is dus niks geks te zien. Dit noemen we Aspecifieke lage rugklachten. Bij een Hernia is er wél sprake van schade.
Maar wanneer spreken we nou van een hernia?
Om dit te begrijpen moeten we eerst kijken naar de anatomie van de wervelkolom. Tussen de wervels (botten) liggen tussenwervelschijven, gemaakt van kraakbeen. Deze worden ook wel discussen genoemd. Deze schok dempende kussentjes, voornamelijk gevuld met water, zorgen ervoor dat de druk op de wervels wordt opgevangen en geabsorbeerd wanneer we lopen of springen. Helaas kunnen deze tussenwervelschijven ook stuk gaan. Wanneer de druk te groot wordt kan het zijn dat de wand aan het einde van de tussenwervelschijf de druk niet meer aan kan. Deze scheurt dan en de gel-achtige vloeistof in het kraakbeen loopt naar buiten. Dit gebeurt vaker dan je denkt en gek genoeg vormt het vaak ook geen probleem. Echter, wanneer de uitloop tegen een zenuw bij het ruggenmerg aan loopt, kan het zijn dat de zenuw niet meer goed functioneert. Vaak geeft dit hevige schietende (zenuw)pijn richting het been en kan er ook uitval ontstaan. De huid voelt dan doof aan en zelfs de spieren kunnen uitvallen. Wanneer dit het geval is spreken we van een Hernia.