Manuele therapie Nijmegen

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Bij fysiotherapie zijn er verschillende manieren om gewrichten en spieren te losmaken. Mobiliseren noemen we dat. Bij manuele therapie worden ook ‘manipulaties’ toegepast om te mobiliseren. Mensen noemen dit ook wel kraken. Manuele therapie is vooral bekend bij klachten aan de wervelkolom en gewrichten.

024 - 355 98 94
Manuele therapie Nijmegen

Wat is manuele therapie?

Bij manuele therapie worden gewrichten behandeld die vast zitten. Door het het gewricht in de juiste stand te duwen ontstaat er meer bewegingsvrijheid. Manuele fysiotherapie is vaak hands-on, dat betekent dat we massage en mobilisatie toepassen. Dit gebruiken we vaak aan het begin van een behandeling, om er zo voor te zorgen dat ieder gewricht goed kan functioneren voordat we verder gaan.

Symptomen van stijve gewrichten
Herken je je in de volgende klachten? Dan is het goed om contact met ons op te nemen. We bekijken samen of we iets voor je kunnen betekenen en maken eventueel een afspraak voor manuele therapie in onze praktijk in Nijmegen.

  • Pijn in rug of nekklachten
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Krachtverlies
  • Zenuwpijn
  • Stijfheid
Fysiotherapie Brakkenstein Nijmegen - Favicon

Duidelijke communicatie

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Brakkenstein in Nijmegen zijn gespecialiseerd in manuele fysiotherapie. Na het eerste gesprek over de klachten en lichamelijk onderzoek zullen we je duidelijk uitleggen wat onze aanpak is. Daarbij luisteren we goed naar je vragen, want jij kent je lichaam het beste. Alles gaat in goed overleg, het moet een behandeling zijn die ook bij jou past. We zullen alleen manuele therapie toepassen wanneer dat nodig is. We leggen uit waarom we het toepassen en wat je daarna zelf kan doen.

Neem contact op voor vragen of maak direct een afspraak.

Wanneer manuele therapie?

Als je al een langere periode last hebt van stijfheid, dan kan het gebeuren dat je gewrichten blokkeren. Je lichaam voelt stram aan en bewegen gaat minder makkelijk dan voorheen. We zien vaak dat mensen in een beginstadium daar een weg in weten te vinden: ze raken gewend aan hun verstijfde beweegpatroon. Als dat is ingeslepen, is het erg moeilijk om daar zelf iets aan te verbeteren. Je gewrichten zitten vast en de pijn kan steeds meer toenemen. Manuele therapie kan dan een geschikte behandeling zijn om alles weer ‘los’ te maken. Het vrij bewegen van je lichaam krijgt dan weer een nieuwe kans.

Bewegingsanalyse

Rug- en nekklachten zijn bekende voorbeelden van stijfheid. Veel mensen hebben te maken met rugklachten. Door de klachten ga je op een andere manier bewegen in een poging de pijn te verminderen, je raakt er misschien wel aan gewend. Door middel van een bewegingsanalyse brengen we in kaart hoe iemand met zijn of haar pijn is gaan bewegen. Vervolgens sporen we vastzittende gewrichten op en maken deze los door middel van een mobilisatie of manipulatie. Zo ontstaat er weer ruimte in het gewricht. Dit is een voorwaarde om weer op de juiste manier te kunnen bewegen.

Combinatie met fysiotherapie

In het behandelplan wordt manuele therapie altijd gecombineerd met fysiotherapie of sportfysiotherapie. Met manuele therapie maken we alles weer ‘los’ en zorgen we er voor dat het bewegen van de gewrichten of wervelkolom opnieuw een kans krijgt. Vervolgens geven we oefeningen mee, zodat je zelf er ook voor kan zorgen dat de gewrichten los blijven. We begeleiden je hierin, bij vragen kan je altijd bij de therapeut terecht.

Afspraak maken Afspraak maken