Wat kun je zelf doen bij nekklachten?

Wat kun je zelf doen bij nekklachten?

Pijn in je nek kan erg belemmerend zijn. Vaak gaat dit gepaard met het niet meer kunnen draaien of voorover buigen van je nek. Je spieren voelen hard en stijf aan en hebben niet meer het vermogen om soepel mee te draaien wanneer je beweegt.

Soms ontstaat dit door trauma, een acuut moment waarbij de pijn hevig in de nek schiet, maar het kan ook langzaam opspelen wanneer je bijvoorbeeld in een verkeerde houding gelegen hebt. Wanneer dit gebeurd is het raadzaam om bij ons langs te komen zodat we je weer op weg kunnen helpen.

Maar wat kun je nou zelf doen?

Wat goed is om te realiseren is dat ondanks dat nekpijn bijna altijd voelbaar is in de spieren, daar vaak niet het probleem zit. Je spieren reageren slechts op wat er in de gewrichten van de nek en boven-rug (de cervicale en thoracale wervelkolom) gebeurt. Als er een verdraaiing plaats vindt of wanneer je te lang in een slechte houding hebt gewerkt kan het zijn dat de gewrichtsvlakken te veel onder compressie komen te staan. De druk op je wervels wordt groter en de ruimtes waarin de zenuwen lopen worden kleiner. Om verdere schade aan deze structuren te voorkomen gaan de spieren zich schrap zetten. Hierdoor beweeg je stijf en kan er ook pijn ontstaan.

Ten eerste is het dan belangrijk om bij je zelf na te gaan waarom het zo kan zijn dat je nekpijn hebt. Heb je bijvoorbeeld uren achter de computer gezeten en daarbij niet door gehad dat je nek te ver naar voren stond? Vervolgens wil je de nek niet verder belasten. Probeer daarom bewust te zijn van je houding. De nekwervels staan het beste gepositioneerd wanneer ze recht boven de rest van de wervelkolom staan. Het hoofd wat naar achter halen en niet voorover laten hangen is dan ook het beste om te doen. Tot slot wil je dat je mobiliteit zich weer hersteld. Je zult zien dat wanneer je met mobiliteitsoefeningen je wervels weer soepel laat draaien, de spieren zich rustiger gaan gedragen.

Welke oefening helpt tegen nekklachten?

Een simpele oefening is bijvoorbeeld tegen de muur gaan staan, het achterhoofd tegen de muur plaatsen en vervolgens naar links en naar rechts kijken tot je niet meer kunt. Dit kan al goed helpen voor de milde dagelijkse nekpijn. Lukt dit nou niet of is zijn je klachten ernstig van aard? Dan kun je altijd langs komen. Zo kijken we specifieker naar waar de klachten vandaan komen en wat je het beste kan doen.

71 reacties op “Wat kun je zelf doen bij nekklachten?

  1. tlover tonet zegt:

    I have learn a few good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create one of these great informative website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *