Soepeler bewegen!

Soepeler bewegen!

We hebben allemaal wel eens last van stijve spieren en gewrichten. Het bewegen gaat net allemaal even wat langzamer en de alledaagse activiteiten worden lastiger uit te voeren. Vaak ervaar je dit in de ochtend meer als overdag. Het is een gegeven dat naar mate we ouder worden dit soort klachten steeds meer aanwezig zijn. Maar ook op jonge leeftijd ervaar je dit. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van spierpijn na een flinke inspanning.

Bij iedereen slijten de kraakbeenvlakken rondom de gewrichten over tijd. Dit maakt dat gewrichten niet makkelijk meer in hun eindstanden komen. Als gevolg worden je spieren strakker en korter, omdat ze niet meer zo makkelijk op lengte worden gebracht. Toch zijn er manieren om dit tegen te gaan.

Stretchen, ofwel rekken, zijn oefeningen die bedoeld zijn om je spieren op lengte te brengen. Als een spier op lengte komt neemt zijn spanning af. Daardoor bewegen de gewrichten zich vrijer en kom je vaak verder. Er zijn tientallen manieren om je lichaam met rekoefeningen soepeler te maken. Overleg met je fysiotherapeut wat voor jou het beste is en wat past bij jouw lichaam.

Een andere manier om soepeler te worden is het gebruiken van een foam roll. Deze rollen worden veel gebruikt in de sportwereld en dienen eigenlijk als een soort zelfmassage. Je masseert hier niet alleen de spieren mee maar ook het spiervlies. Dit noemen we ‘Fascie’. Ook dit weefsel kan ervoor zorgen dat je stram en moeilijker beweegt. Het gebruik van een foam roll kan spierknopen verwijderen om jou makkelijker te laten bewegen.

Uiteraard is het beste medicijn tegen stijfheid simpelweg in beweging blijven. Voldoen aan de dagelijkse of wekelijkse beweegnorm voorkomt dat je het lichaam de kans geeft om over tijd langzaam te verstijven. Spieren die in conditie zijn en een goede doorbloeding kennen zorg op hun beurt weer voor gezonde gewrichten.

Een reactie op “Soepeler bewegen!

  1. tlover tonet zegt:

    whoah this blog is magnificent i like studying your posts. Keep up the great work! You recognize, many individuals are hunting round for this info, you could help them greatly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *